Deel pedicurebehandeling


Deel pedicurebehandeling


Een deelbehandeling is een voetbehandeling waarbij één locatie wordt behandeld. Bijvoorbeeld een ingroeiende teennagel, één likdoorn of het behandelen van een kloof.


Een deel-pedicurebehandeling duurt maximaal 15 minuten.


U vindt het tarief voor een deel pedicurebehandeling op de prijslijst.

Tijdens een deel-pedicurebehandeling wordt één van de volgende problemen behandeld:


Likdoorn verwijderen

Een likdoorn (clavus) is een vaak pijnlijke, conisch naar binnen groeiende eeltplek (verharde eeltkern). Deze komt voor op plaatsen waar veel en vaak druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. Dit zorgt voor overmatige eeltvorming op een geconcentreerde plek van uw voet. Een likdoorn komt vaak voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen. Maar ook op handpalmen kunnen likdoorns ontstaan. Een likdoorn kan pijnlijk zijn, het kan voelen alsof er een spijker in de voet zit.


Een likdoorn, wordt in de volksmond ook wel eeltpit of eksteroog genoemd. Waar een eeltpit een andere benaming is voor een likdoorn, is een eksteroog iets anders. Het betreft twee verschillende vormen van eelt: Bij een likdoorn groeit er een spitse punt van eelt naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door druk van buitenaf op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt. Doordat deze punt van eelt kan drukken op de zenuwen en bloedvaten kunt u last hebben van een pijnlijke plek aan uw voet. Een eksteroog is een ronde schijf eelt die zich meestal op de buitenzijde van de tenen bevindt. Bij een eksteroog drukt de schijf eelt in de huid maar is er geen sprake van een naar binnen groeiend eeltpunt.


Een eksteroog kan net zo veel pijn veroorzaken. Zowel een likdoorn als een eksteroog zijn goed te voorkomen door wrijving op tijd op te merken en goed passend schoeisel te dragen dat fijn zit. Een likdoorn is soms moeilijk te onderscheiden van een wrat. Een eeltpit kan namelijk soms zacht aanvoelen, maar meestal voelt deze ietwat hard aan en vaak is de grens tussen de eksteroog en de ‘gewone’ huid goed te zien.


De likdoorn wordt vakkundig verwijderd door deze handmatig en machinaal te behandelen d.m.v. het wegsnijden en -frezen van de eeltpit. Deze zal dan direct verdwijnen en daarmee ook de pijn. Uw voeten worden verder onderzocht om te achterhalen waardoor de likdoorn is ontstaan. U krijgt daarna advies hoe u deze problemen in de toekomst kunt voorkomen.


Ingegroeide nagel of ingroeiende nagel behandelen

Bij een ingroeiende nagel drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.


Het is verstandig een ingroeiende nagel meteen te laten behandelen. Een ingroeiende nagel is goed te verhelpen. Het is te adviseren om niet te lang te blijven lopen met de pijnklachten. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ingegroeide nagel worden.


Een ingegroeide nagel zelf verhelpen is sterk af te raden. Hoe langer een ingegroeide teennagel onbehandeld blijft, hoe ingrijpender de behandeling. Wacht daarom niet te lang met een bezoek aan de pedicure.


Hielkloven behandelen

Kloven in de voeg (raghaden) zijn barsten of scheuren in de huid. Voetkloven (en hielkloven) kunnen in hard overmatig eelt, of juist in een droge huid zonder overmatig eelt onstaan. Kloven kunnen behoorlijk diep zijn en zorgen voor pijnlijke voeten. zonder overmatig eelt ontstaan. Kloven kunnen behoorlijk diep zijn en zorgen voor pijnlijke voeten. Barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door een pedicure of medisch pedicure en een goede thuiszorg.


De randen van kloven in voeten zijn vaak hard. Onderin de kloof is de huid echter erg dun. Hierdoor kan de voet snel gaan bloeden. De meest voorkomende plek waar kloven voorkomen zijn op de rand van de hiel, onder de voorvoet en soms onder de rand van de grote teen. Kloven ontstaan meestal op plaatsen waar veel druk is met de ondergrond. Kloven tussen de tenen zijn geen kloven maar fissuren. Deze ontstaan door een weke huid en kunnen gepaard gaan met een schimmelinfectie. Meer over informatie over fissuren leest u in schimmelaandoeningen aan uw huid.


Ik zal uw kloven behandelen door de harde randen te verwijderen. Deze randen belemmeren de genezing van de zachte kwetsbare huid in de diepte van de kloof. Bij bloedende kloven de wondjes behandel ik deze en ik geef advies mee voor verdere behandeling thuis.

Maak een afspraak
Share by: