Oncologische voetbehandeling


Oncologische voetbehandeling


Als u de diagnose kanker heeft dan komt er ongetwijfeld een heleboel op u af. Niet alleen het ziekzijn zelf kan uw leven beheersen, maar ook de ongewenste neveneffecten die u mogelijk krijgt doordat u bijvoorbeeld chemotherapie moet ondergaan. Sommige klachten zullen na het afronden van de behandelingen of het beëindigden van medicijngebruik verdwijnen.  Het kan echter ook gebeuren dat klachten blijvend zijn. Een bekend probleem van (ex-)kankerpatiënten is bijvoorbeeld het hand-voetsyndroom, maar er zijn nog tal van andere klachten/bijwerkingen mogelijk. In mijn pedicurepraktijk doe ik mijn uiterste best om alle onlogische voetklachten te voorkomen, te verlichten en waar mogelijk te doen verdwijnen.


U vindt het tarief voor een Oncologische voetbehandeling op de prijslijst.


Oncologische voetproblemen kunnen heel vervelend zijn en kunnen u onzeker maken. Blijf hier niet te lang mee lopen, maar vraag tijdig een arts, oncoloog, podotherapeut of uw medisch pedicure om hulp. Zij (her)kennen uw klachten en kunnen u voorzien van kundig advies en de juiste medische behandelingen om uw voetproblemen te verzachten of te behandelen.

Ook voor voetproblemen die niet direct van oncologische aard zijn doet u er goed aan uw arts of medisch pedicure te raadplegen. Sommige voetproblemen kunnen gedurende uw oncologische behandeling verergeren of andere problemen veroorzaken. Laat daarom eelt, likdoorns, kloven, wratten en nagelproblemen altijd behandelen door een medisch pedicure.

 

Bij chemotherapie of doelgerichte therapie kunnen er verandering, reacties optreden aan de handen, voeten of de huid.

Bijwerkingen kunnen onder andere zijn:


  • droge jeukende huid;
  • ontstoken nagelriem;
  • blaren;
  • hand- en voetsyndroom;
  • overmatig eelt;
  • loslatende/brokkelende nagels;
  • donkere horizontale strepen op de nagels;
  • nageldystrofie;
  • nagelverkleuring;
  • subunguaal hematoom (bloeduitstorting onder de nagel)


Tijdens de chemotherapie mogen er geen voetbehandelingen plaatsvinden. Hier moet altijd 14 dagen tussen zitten. Overleg altijd van te voren met uw behandeld arts voordat u een afspraak maakt bij een medisch pedicure.


Een oncologische voetbehandeling kan bestaan uit:

  • knippen van de nagels
  • reinigen en verzorgen van de nagelomgeving
  • verwijderen van pathologisch eelt
  • verdikte nagels dunner frezen
  • ingegroeide nagels reguleren
  • gespleten nagels repareren
  • cosmetische voetzorg verlenen
  • voet- en onderbeenmassage
  • signaleren / doorverwijzen indien van toepassing


Huid en nagels hebben een belangrijke signaalfunctie. Veranderingen kunnen een indicatie zijn voor verwijzing naar uw behandelend arts of podotherapeut. De medisch pedicure kan hier een belangrijke rol in spelen!

 

Het doel van oncologische voetzorg is uw voeten in een zo'n optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Voorafgaand aan de behandeling vindt er een intakegesprek plaats. De patiënt vult een korte vragenlijst in over het ziekteverleden, eventuele medicatie, klachten en orthopedische hulpmiddelen. 


Tips voetverzorging bij risicovoet en oncologie: 

Heeft u eelt aan de voeten? Laat dit verzorgen door een medisch pedicure voor de start van de behandeling. Het is belangrijk om het eelt goed te verzorgen, maar niet weg te laten snijden.


De huid van de handen en voeten zijn gebaad bij het regelmatig aanbrengen van een verzachtende, indringende creme of olie op hydrofiele basis (zonder parfum!). Smeer dit met name op plaatsen waar de huid droog is. Dit voorkomt mogelijke beschadiging van de huid en houdt de huid soepel. Wanneer de huid intact is is deze minder gevoelig voor infecties.


Heeft u last van jeuk? Dan kan de huid ingesmeerd worden met een ureumhoudende zalf. Probeer krabben te vermijden en neem contact op met de oncoloog wanneer de klachten aanhouden.


Voor het slapengaan is het raadzaam een dikke laag zalf aan te brengen op de voeten. Draag daaroverheen katoenen sokken.


Draag in de avond katoenen sokken. Dit is om de vochtinbrengende cremes optimaal te laten indringen.


Hete douches zijn het best te vermijden. Beter is het om een lauwe douche te nemen. Gebruik hierbij een neutrale ongeparfumeerde douchegel. Dep na het douchen de huid voorzichtig droog. Gebruik hiervoor een zachte, dunne handdoek.

Probeer zonlicht te vermijden. Gebruik in de zon bij voorkeur een hoge beschermingsfactor, (factor 50) en naderhand aftersun.

Bij het kiezen van schoeisel is het belangrijk om te kiezen voor schoeisel met voldoende ruimte en een juiste pasvorm. Kies ook voor een schoen met schokdempende zool. Het gebruik van inlegzolen is aan te raden. Als gevolg van oedeem of sterke vermagering, kunnen schoenen inadequaat worden. Bij ruim schoeisel ontstaat mechanische stress.

Bij de keuze voor sokken of kousen is het belangrijk dat deze niet te strak zitten of kunnen knellen. Kies voor sokken zonder strakke boorden, naden of sierstiksels. Kies voor sokken of kousen van natuurlijke materialen.

Vermijd contact met schoonmaakmiddelen en zeep of andere alkalische producten, omdat deze de huid uitdrogen.

Probeer wrijving te vermijden, door te kiezen voor juist schoeisel bij het maken van een lange wandeling.

Blaren prikken is uit den boze. Dit kan infecties veroorzaken.

Gebruik pleisters alleen met toestemming van de arts of oncoloog.

Loop niet op blote voeten en vermijd lang staan.

Een voetbadje met magnesiumsulfaat kan verzachtend werken.

Informeer uw arts of oncoloog wanneer u open wondjes heeft. Het gebruik van ontsmettende voetbadjes met chloramine tabletten zijn veelal toegestaan.

Voetbaden kunnen de huid week maken. Een weke huid is gevoeliger voor infecties.

Vraag een medisch pedicure of podotherapeut om advies als u last heeft van harde of verdikte eeltplekken.

Breng de voorgeschreven corticoiden bevattende zalven voor verdikte eeltplekken enkel op de aangetaste plaatsen aan omdat anders de gezonde huid gaat irriteren.

Let er bij het knippen van uw nagels op dat er geen wondjes ontstaan aan de tenen. U kunt hier ook een pedicure voor vragen.

Het gebruik van likdoornpleisters, voltringen of andere confectiemiddelen op pijnlijke plekken aan uw voeten is af te raden, evenals aggresieve middelen tegen wratten.

Controleer dagelijks uw voeten op oneffenheden. Vraag uw behandelend arts of oncoloog om advies en laat eelt, likdoorns, kloven, wratten en nagelproblemen altijd behandelen door uw medisch pedicure.

Maak een afspraak
Share by: